Sportmassage

Net als bij een ontspanningsmassage is het effect van sportmassage gunstig voor het lichaam. Bij een sportmassage wordt er echter dieper, meer spiergericht gemasseerd. Eventuele blessures zullen sneller herstellen en de spierconditie zal verbeteren.

Sportmassage is echter niet alleen voor de sporter bestemd, maar ook voor de niet-sporter. Ook als je niet of weinig sport, kun je spierpijn hebben. Denk maar eens aan bijvoorbeeld nek en schouderklachten of een tenniselleboog.

Sportmassage zorgt ervoor dat vermoeidheidsverschijnselen verminderen, die het directe gevolg zijn van lichamelijke inspanning (sport, werk, stress) en brengt de soepelheid in de spieren terug. De afvalstoffen die zich in de spieren hebben opgehoopt, veroorzaken pijn (spanning) of kramp.

Door de spieren intensief te masseren, wordt de stofwisseling positief beïnvloed en herstellen de spieren sneller en draagt het bij tot een meer effectieve en een betere (sport)prestatie.

Er kunnen verschillende doelen nagestreefd worden met een sportmassage:

  • bevordering van de bloedcirculatie en stofwisseling
  • bevordering van de afvoer van vocht en afvalstoffen
  • bestrijding van (spier)vermoeidheid, spierverhardingen, spierpijn en spierkramp
  • geheel of lokale ontspanning
  • gehele of lokale stimulering en activering van spieren

Als voorbereiding op een inspanning kan een activerende massage worden gegeven, die de spieren aanzet tot verhoogde doorbloeding en extra stofwisseling. Dit geeft de spieren een groter reactievermogen, wat kramp, blessures en overmatige spierpijn kan voorkomen en prestaties doen verbeteren.

Na het sporten/inspannen kan een sederende (ontspannende) massage ervoor zorgen dat de stofwisseling niet stagneert en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Verhardingen in de spier kunnen worden losgemaakt en verkorte spieren kunnen worden gerekt. Dit voorkomt spierpijn en vermoeide, verharde, geïrriteerde spieren en bevordert het herstel, waardoor u eerder klaar bent voor een nieuwe (trainings)prikkel.

Ik heb mijn opleiding tot sportmasseur gevolgd bij MSPOpleidingen in Leiden.