Kinesio Tape

Kinesio Tape wordt veelal door (top)sporters gebruikt en komt oorspronkelijk uit Japan. (Dr Kenso Kase)
De techniek maakt gebruik van het natuurlijk herstelproces van het lichaam.De speciale tape activeert het zenuwstelsel en het algemeen circulatiesysteem, waardoor een sneller herstel wordt bereikt. Kinesiotape heeft de eigenschap van de menselijke huid, waardoor er geen beperking is in bewegelijkheid en functionaliteit van een gewricht of aangedane regio.

Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort liftende werking heeft op de opperhuid.IMG_1055.jpg
Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis (opperhuid), waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.

Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnreceptoren toeneemt.

De liftende werking van de tape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld.
De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk.

Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.
De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Bron: Fysiotape