Massage bij kanker (MBK)

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met de ziekte kanker vaak profijt hebben van massage. Massage geeft geen genezing (vestig daar niet je hoop op), maar geeft ontspanning, verbetert de kwaliteit van leven en ondersteunt op deze manier het herstel. Een massage helpt het contact met je lichaam herstellen of te verbeteren, waardoor je het weer als eigen kunt ervaren. Ook kan massage symptomen als pijn, misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, angst, stress en depressie verminderen.

Mensen bij wie kanker wordt geconstateerd komen al snel in een medische achtbaan terecht die vaak puur gericht is op de ziekte en het wegnemen van symptomen, niet op de mens.

Deze diagnose doet heel veel met je als mens. Zowel fysiek als emotioneel. Er komt zoveel op je af. Het gezin, werk, (on)zekerheid, toekomstperspectief…… alles draait door elkaar. Juist dan is het fijn om terug in het nu te komen.

Voel je je lijf nog zoals het was voor de diagnose? Veel mensen met kanker zijn het contact met en het vertrouwen in hun lichaam kwijtgeraakt. De armen, benen, rug, gezicht, buik…… alles heeft een andere betekenis gekregen. Door aanraking kun je weer het gevoel krijgen dat je weer even JIJ bent.

Het is fijn om even te kunnen ontspannen in een warme sfeervolle, rustige ruimte, waar niks moet en je alleen ‘hoeft’ te genieten. Zelfs dat kan al een ervaring zijn die inzichten kan geven.

Deze massage is bedoeld voor iedereen die kanker heeft; heeft gehad; in de behandelfase of in de palliatieve fase zit.

Om zorgvuldig en verantwoord te kunnen masseren, starten we met een anamnese om inzicht te krijgen in welke gebieden bij jou wel en niet gemasseerd kunnen worden. De intensiteit en aard van de massage is afgestemd op het stadium van de ziekte, je conditie, de medicatie en specifieke klachten. Eventueel in overleg met de behandelend arts/oedeemtherapeut.

De anamnese krijg je of via mail thuisgestuurd zodat je rustig de tijd kunt nemen om deze in te vullen. Wanneer we elkaar zien, nemen we deze samen een keer daar waar nodig door.IMG_0478.JPG

Hierna overleggen we samen wat je wel en niet gemasseerd wilt en kunt hebben en wat mogelijk is. Als het niet mogelijk is om bij mij in de praktijk op tafel te liggen kan ik, mits het in de buurt is of in de regio is, is naar je toekomen.

Ik trek voor elke behandeling (inclusief een korte intake en even nagenieten) ongeveer 2 uur uit.

Ik heb mijn opleiding gevolgd bij instituut: Massage bij Kanker.

rechts: tijdens de Samenloop voor Hoop in Zoetermeer.

IMG_1052.jpg